Winco
Winco Franchise Sistemi
WİNCO Haberleri

FRANCHISING İmtiyaz (Ayrıcalık) Verme olarak  tanımlanmaktadır. Var olan Pazarlama Sistemleri içinde Ürün, Hizmet ya da bir fikrin kullanım hakkını Bağımsız bir Girişimciye Sunma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kullanım hakkını almanın doğal bir sonucu ise, girişimci tarafından ödenmesi gereken bedellerdir. 

    Bu sistem Sözleşmeye dayalı bir Pazarlama Sistemi içinde Franchisor’a (Franchise Veren) Franchisee üzerinde (Franchise Alan) Kontrol Hakkı verir. Buna karşılık Franchisor’ın Franchisee’e sürekli destek ve yardım vermesi zorunluluğu vardır.

    Sistemin Avantajı Sunulan Ürün, Hizmet ya da Fikrin heryerde aynı Standartlara sahip olması, Hizmet Anlayışı ve Teknolojinin Gelişmesini Sağlaması, ve Tüketiciyi Markaya güvenmeye yönlendirmesidir.

Dünyada açılan işletmeler 5 sene sonra franchisee olarak açılmışsa %75'i çok iyi çalışan para kazanan işletmeler olarak devam ederken, şahıs işletmesi olarak açılanların ise %75'i kapanıyor ancak %25'i ayakta kalabiliyor. Franchise sistemi 3 kat daha başarılı.

Bu Sistem Franchise verene ve alana karşılıklı yükümlülükler vermektedir. 

Girişimci Seçimi: 

    Bulunduğu Bölgede Başka bir Firmanın Franchisingini almış olan, ya da Kendine ait bir Gayrimenkul Ofisi olan, Ya da farklı bir sektörden Gayrimenkul Brokerlığına geçmek isteyen, En öncelikli olarak ta Bağımsız Temsilcilerimizden WİNCO GAYRİMENKUL FRANCHİSİNG’i almak isteyenler arasında WİNCO MERKEZ tarafından yapılacak olan Araştırma ve Denetleme sonucunda en uygun görülen adaya başvuru yaptığı bölge için WİNCO FRANCHİSİNG SİSTEMİ’ne Katılım Hakkı Tanınacaktır.

    FRANCHİSE Alan Kişiler WİNCO Tarafından verilecek olan Kurumsal Eğitimi aldıktan sonra WİNCO GAYRİMENKUL’ü Temsil etmeye başlayabilecekler.

Yer Seçimi: 

OFİSLERDE ARANAN ÖZELLİKLER

1- Minimum 70 m² büyüklüğünde, ana arter ya da işlek cadde üzerinde olması (Tercih sebebidir.)

2- Ulaşımı kolay ve otopark imkanı olması

3- İşyeri, okul, toplu konutlar, alışveriş merkezi gibi yoğun bölgelerde olması
  
4- Tercihan giriş, giriş üzeri veya konumuna göre 1.katta olmalı 

5- Hafta sonu çalışma izni olan bir binada yer almalı 

6- Tabela asılabilir bir binada konumlanmalı 

7- Standart ofis donanımına sahip olmalı.

OFİS YAPISI: 

Ofis yöneticisi, yönetici asistanı, sekreterya (resepsiyon) ve müşteri temsilci odaları olmalıdır.

Her ofiste bir toplantı salonu bulunması zorunludur.

Mobilyalar, WİNCO’nun Kurumsal Ofis Donanımı Çerçevesinde olmalıdır.

Ofis dış cephesine; kurumsal kimlik kurallarına uygun ışıklı tabela asılması zorunludur.

Duvarlarda ve Camlarda WİNCO LOGOLARI ve FLAMALARI Asılmalıdır.
 

Ofiste Bulunulması Gereken Standart Araç Gereç ve Ekipmanlar:

- Araba – WİNCO LOGOLU (WİNCO Tarafından Belirtilen Giydirilmiş Araç)

- Ofis Mobilyaları ( WİNCO Konsepti)

- Bilgisayar ve Laptop

- Ofis Telefonu, Yazıcı, Fax, Tarayıcı ve Santral

- Personel Yaka Kartı( Fotoğraflı)

- Personel Takım Elbiseli

- Çay Kahve makinesi, Mini Buzdolabı, Tablolar

- Ofis Zemini (Tercihen) Akçaağaç Laminant Parke, Tavan Beyaz,

- Duvarlar Beyaza yakın Krem ( Tercihen)

- Işıklı Tabela ve Ofis içinde Yeterli Işıklandırma

- Bayrak ve Flama

- Standart Kartvizit, Afiş, Katalog ve Broşürler 


FRANCHİSE VEREN AÇISINDAN AVANTAJLARI:

- Bir işletmenin pazar payını genişletmesi oldukça maliyetlidir. Ancak kendi alanında ta-nınmış ve başarılı olmuş bir işletme için pazar payını artırmanın bir yolu da, küçük yatırımcı-lara franchising vermektir. Bu yolla ana firma, büyük sermaye yatırımları yapmak zorunda kalmadan ve yaptığı masrafların kendisine çabuk bir şekilde geri dönebilmesinin mümkün olduğu bir yöntemle pazar payını genişletir. “ Franchising yoluyla ana firma, franchise alan yatırımcıdan aldığı sermayenin büyük bir oranını kendi işini geliştirmek için kullanır.” Franchising sistemi sayesinde pazarda geniş bir yer almak isteyen ana firma, bu ihtiyacını franchise vermek suretiyle gerçekleştirdiği için şirketin sermayesi azaltılmamış olur. Ve böy-lece ana firma, şirketin sahipliğini azaltmadan uluslararası platformda faaliyet sürdürür.

- Franchise veren firma, sisteme katılmak isteyen küçük yatırımcıları seçerken titiz davra-nır. Seçtiği bu yatırımcılara işyerlerini açmadan verdiği eğitim sayesinde de, onların geliş-mesine olanak tanımış olur. Franchise alan yatırımcıların iyi ve dürüst çalışmaları sonucun-da, franchise veren firmanın kazancı artacak ve bu durumda franchising sisteminin başarısı artacağından zincir daha da büyüyecektir. Ana firmanın daha da büyümesi anlamına gelen bu durumda, ana firma pazarda daha iyi tanınan bir şirket olarak daha büyük bir rekabet gü-cüne sahip olacaktır.

-  Ana firmanın rekabet gücünün artması sebebiyle işletme, herhangi bir pazara daha kolay girer ve etkili olur. Ana firma yabancı pazarlara franchise vermek suretiyle girmektedir. Franchise verdiği işletme sahipleri de, bölgelerindeki pazarı ana firmaya göre daha iyi tanı-makta ve bilmektedirler. Ana firma, yabancı pazarlara açılırken karşılaşabileceği güçlükler-den kendi bölgelerini iyi tanıyan küçük yatırımcılara franchise vererek kurtulmuş olacaktır.

-  Franchising sistemine konu olan mal veya hizmet için gerekli malzeme ve ekipmanlar ana firma tarafından temin edilmektedir. Bu durumda ana firma büyük miktarda malzeme satın aldığı için, pazarlık gücünü kullanarak miktar indiriminden de yararlanacaktır.

- Yabancı pazarlara açılmak isteyen işletmeler için, pazar payına sahip olmak istedikleri ülkelerde uygulanan kotalar, hükümet düzenlemeleri, vergiler gibi bazı engellemeler söz ko-nusu olabilmektedir. Bu durumlarla karşılaşmak istemeyen işletmelerin de, tercih ettiği yön-temlerin başında franchising gelmektedir.

- Franchising yöntemi ile ana firmanın genel giderleri ( bina, personel bulma, aydınlatma, havalandırma, ısıtma v.b ) azalmaktadır. Çünkü franchise alanlar kendi işletme giderlerini yüklenirler ve kendi personellerini bulurlar.

- Franchising sisteminde girişimciler kendi işyerlerinde çalıştıkları için ayrıca yönetici bul-maları gerekmemektedir. Bu yerlerde çalışan kişiler kendi işyerlerinin sahipleri olduklarından yöneticilere göre daha iyi motive olmakta ve daha verimli çalışmaktadırlar. Bu da sistemin yani ana firmanın başarısını artırmaktadır.

- Franchisorler, belli kalite standartlarını tutturmuş olan ürün yada hizmetin sahibidirler. Rekabet içindeki bir ortamda bu ürün yada hizmetler taklit edilebilmektedir. “ Franchise alan işletmeler, ürün veya hizmetler taklit edilmeden önce satış yaptıklarından dolayı taklit önlen-miş olmaktadır.”

- Yatırım riski, franchise alan ve veren arasında paylaşılmaktadır.


FRANCHİSE ALAN AÇISINDAN AVANTAJLARI:

- Küçük firmaların franchise alarak işe başlamaları, yeni bir iş kurmaya göre daha daha kolay ve daha az maliyetlidir. Ayrıca franchising sistemi ile, kendi başlarına kredi bulmakta zorlanabilen küçük yatırımcılar, ana firmanın desteğiyle kredi bulabilmektedirler. Yani franchising sistemi ile; küçük yatırım sahipleri için daha kolay iş kurma olanağı sağlanmış olur.

- Franchising işlemine konu olan iş, franchise olarak verilmeden önce pilot birimlerde de-nenir ve başarılı olursa franchise olarak verilir. Bu nedenle söz konusu iş, zaten belirli bir potansiyele ulaşmıştır. Bu durumda franchise almak isteyen yatırımcı, piyasada ticari adı ve markası tanınmış ve başarılı olmuş bir işletmenin ürün yada hizmetiyle işe başlar. Böylece, tek başına işini kurmak isteyen yatırımcıya göre pazara daha kolay girer. Çünkü franchise alan firma, ana firmanın hazır müşteri potansiyelinden yararlanmaktadır.

- Kendi işini kurmak için gerekli yeteneği yada güveni kendinde bulamayan, fazla iş tecrü-besi olmayan küçük yatırımcılar için franchise alarak işe başlamak daha uygundur. Çünkü franchise veren ana firmalar, franchise verdikleri kişilere birimlerini açmadan önce ve daha sonra yönetsel eğitim programları, sürekli rehberlik, test edilmiş bir ürün yada hizmetin pazar-lama programlarını sağlarlar. Böylece, ana firmanın deneyimlerinden yararlanma olanağına sahip olan küçük yatırımcıların hata riski azalır. Ana firmanın franchise alanlara sağlamış olduğu bu eğitim programları ile franchise alan firmalar, büyük bir firmanın sahip olduğu a-vantajlarla işe başlarlar.

- Franchise alan firma, ana firmanın bölgesel ve ülke çapında yapmış olduğu reklamlardan ve promosyonlardan yararlanır. Reklam kampanyaları ana firma tarafından düzenlenmekte ve kontrol edilmektedir. Ancak franchise alan firma da, bu reklam ve promosyon maliyetlerini paylaşır ve aylık satışlarının belli bir yüzdesini ana firmaya öder (reklam ücreti). Etkili bir rek-lamın satış üzerindeki etkisi büyüktür. Kendi işini kuran yatırımcı, reklam ile ilgili tüm maliyet-lere tek başına katlanırken franchise alan firma ana firmanın yaptığı reklamlardan yararlanma avantajına sahiptir.

- Franchise alan firmalar, franchising sistemi içinde ana firma ile birlikte hareket ederler. Bu nedenle karşılaşılan riskler ve sorunlar paylaşılmaktadır.

- Franchise alan firmalar, ürün yada hizmet satışında ana firmanın müşteri potansiyelinden yararlandıkları için satışlarını bir şekilde garantilemiş sayılırlar. Buna bağlı olarak da franchising, küçük yatırımcıların piyasadaki büyük şirketlerle rekabet etmelerinde en etkili araçlardan biridir.

-  Franchising işlemine konu olan mal ile ilgili malzemeler, franchise veren tarafından alın-maktadır. Ana firma büyük miktarlarda malzeme aldığı için miktar indiriminden yararlanmakta ve buna bağlı olarak da franchise alanların maliyetleri azalmaktadır.

-  Bir rekabet ortamı içinde yer alan işletmelerin ürünlerini sürekli olarak geliştirmeleri gere-kir. Bu da, Araştırma-Geliştirme (AR-GE) faaliyetleri ile mümkündür. Franchise alan firma, ana firmanın değişen ekonomik koşullar çerçevesinde daha iyi rekabet edebilmek için yaptığı araştırma ve geliştirme programından hiçbir masraf yapmadan yararlanır.

-  Franchise alan, kendi bölgesinde başkalarının faaliyette bulunmalarını engelleyen kanuni maddelerin sözleşmede bulunması ile diğer franchise alanların rekabetine karşı korunur. Franchise alana belirli bir bölgenin verilmesi ile, artık ana firmanın aynı bölge içinde başka yatırımcılara franchise vermesi engellenmiş olur ve aynı franchise ağında olan franchise   alanlar birbirlerinin bölgelerine giremezler.

- İş başarısızlıklarının en önemli nedenlerinden birisi de, iş tecrübesizliğidir. Ana firmanın franchise verdiği kişilere birimini açmadan önce verdiği eğitimin yanında franchise alan firma-ların kendi aralarındaki dayanışmaları da sistemin başarısını artırmaktadır. Franchise alan firma, faaliyette bulunurken karşılaştığı problemleri diğer franchise alan firmalar ile paylaş-makta ve onların tecrübelerinden yararlanmaktadır.

- Franchise alan, her ne kadar franchisor ile arasındaki franchising anlaşması itibariyle ana firmaya fiilen yarı bağımlı olsa da, hukuken tam bağımsızlık söz konusudur. Yani franchise alan kendi adına ve hesabına çalışmaktadır. Bu nedenle franchise alan, yöneticilere göre daha iyi motive olmakta ve daha istekli çalışmaktadır.


Başvuru ve bilgi için:

franchise@winco-tr.com

 facebook sayfamızı takip edin. COPYRIGHT (C) 2022 WINCO ALL RIGHTS RESERVED. WİNCO